Medovicové (lesní) medy jsou tmavší barvy, charakterističtí svou vůní a chutí. Vznikají z tzv. medovice, kterou produkuje stejnokřídlý hmyz. Barva medu ovlivní míza ze stromu, kterou hmyz nasává. V našem okolí jsou lesy smíšené, což přispívá ke kvalitě lesních medovicových medů. Medovicový med patří mezi nejprodávanější a nejoblíbenější medy.
Proč medovicový med krystalizuje?
Med je zjednodušeně řečeno živá potravina. Tato směs látek se stále proměňuje a navzájem na sebe reaguje, a to hned při prvním kontaktu včely s medovicí či nektarem. Říká se se tomu zrání medu. Zrání medu probíhá nepřetržitě během jeho uložení v plástech a pokračuje po medobraní i ve sklenici. Med medovicový obsahuje méně pylových zrn než květový med, proto krystalizuje pomaleji. Nezávisle na původu (medovicový nebo květový) by měl ale každý med zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, mohl být proces zrání medu nějak (např. přehřátím) zastavený a kvalita medu proto utrpěla. Doba nástupu krystalizace medu závisí kromě složení cukrů v medu i na skladovacích podmínkách.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.